czwartek, 25 lutego 2016

Roladki z cukini na dwa sposoby

Roladki z cukinii przyrządziłam na dwa sposoby: jedne były z szynką prosciutto, papryką i żółtą fasolką, a drugie z mozzarellą, papryką i pomidorami w oleju. Moje kubki smakowe pokochały drugą wersję roladek - to pewnie przez pomidory, które uwielbiam :). Swego czasu to ciężko było mi zrobić obiad bez użycia pomidorów, przecieru czy koncentratu pomidorowego:), teraz sięgam po nie rzadziej...trochę rzadziej ;)...
A Wam, która wersja roladek bardziej się spodobała :)?



Składniki:
* 1/2 cukinii (16 plasterków krojonych po długości, obieraczką do warzyw)
* 1/2 papryki czerwonej
* garść żółtej fasolki szparagowej, mrozonej lub świeżej ugotowanej prawie do miekkosci
* 4 plasterki szynki  prosciutto
* 1/2 kulki mozzarelli
* 4 suszone pomidory w oleju
* garść świeżych listków oregano
* oliwa
* mielona papryka słodka
* sól, pieprz
Oraz:
* małe wykałaczki

Cukinię myjemy i kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw - będziemy potrzebować 16 plasterków (jeśli istnieje taka potrzeba to można skroić całą cukinie i adekwatnie do ilości plasterków zwiększyć ilość reszty składników lub też zużyć resztę cukinii na surówkę :) ). Paprykę umyć i pokroić w słupki. Każdy plasterek szynki przekroić na pół, po długości. Mozzarellę pokroić na 8 plasterków. Suszone pomidory pokroić w słupki.
Pokrojone składniki najlepiej rozdzielić pomiędzy roladki tak, żeby na koniec nie okazało się, że czegoś nam zabraknie ;).
Roladki z szynką: na plasterku cukinii kładziemy szynkę, następnie przy jednym z brzegów kładziemy fasolkę i paprykę, oprószamy solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki słodkiej. Zwijamy, zaczynając od tego końca na którym położyliśmy warzywa i "spinamy wykałaczką". Robimy 8 sztuk takich roladek.
Roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami: na plasterku cukinii, przy jednym z brzegów, kładziemy plasterek mozzarelli, 2-3 słupki pomidorów suszonych i 2-3 słupki papryki czerwonej. Następnie oprószamy solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki słodkiej, "spinamy" wykałaczką. Robimy 8 sztuk.
Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, następnie posypujemy je solą, pieprzem, mieloną papryką słodką oraz świeżymi listkami oregano, skrapiamy oliwą. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Pieczemy przez 20 minut pod przykryciem i 8-10minut bez przykrycia.
Ja swoje roladki podałam z pieczonymi ziemniakami, ale świetnie nadają się też na przekąskę np. do pracy:).













2 komentarze:

  1. porywam obie! :) Super połączenie smaków i podanie, zaskoczyłaś mnie i zainspirowałaś :)

    OdpowiedzUsuń