środa, 24 lutego 2016

Pizza bezglutenowa na zielonym spodzie ;-)

Miałam już kilka podejść do bezglutenowego spodu do pizzy, ale za każdym razem coś było nie tak i do zjedzenia nadawały się tylko dodatki ;). Tym razem w końcu się udało :) - ciasto nie kruszy się, dobrze się kroi i świetnie smakuje ;)! A dlaczego ciasto jest zielone? Magia zmielonych nasion słonecznika - dzięki nim ciasto staje się zielone :). Polecam :)!


Składniki:
Ciasto:
* 100g mąki kukurydzianej
* 100g mąki ryżowej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 40g zmielonych nasion słonecznika
* 30g zmielonego siemienia lnianego
* ok. 100-110g ciepłej wody
* 70g mleka
* 10g oliwy
* 1 pełna łyżeczka soli
*  2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* garść świeżych listków bazylii (lub wg uznania)

Oraz:
* 1/2 cukinii
* 1/2 czerwonej papryki
* 5 pieczarek
* 4 plasterki szynki prosciutto
* 1/2 kulki mozzarelli
* 1 duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
* 3 łyżki oleju
* szczypta ostrej papryki mielonej
* słodka papryka mielona
* sól, pieprz
* garść świeżych listków oregano
* 1-2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego

Ciasto: Mąki, zmielone nasiona słonecznika i siemienia lnianego wsypujemy do miski, dodajemy: sól, sodę oczyszczoną i posiekane listki bazylii, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu dodajemy wodę w ilości takiej, aby składniki dało się połączyć i uformować w kulkę. Ciasto można wyrobić za pomocą łyżki - nie trzeba go wygniatać. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15minut. Po tym czasie wyjmujemy je na duża blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm (żeby wałek nie kleił się nam do ciasta, polecam posmarować go niewielką ilością oleju). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i podpiekamy przez 10 minut. Wyjmujemy.
Cebulę obieramy, myjemy i siekamy w piórka. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Paprykę myjemy, kroimy na pół, a następnie w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodajemy pokrojoną paprykę, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę papryki ostrej oraz sól i pieprz, do smaku, smażymy ok. 3-4 minut
 i zdejmujemy z patelni.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy na nią cukinię i smażymy z jednej i z drugiej strony, posypujemy solą i pieprzem, zdejmujemy.
Pieczarki obieramy bądź myjemy i kroimy w plasterki.
Podpieczony spód smarujemy ketchupem, następnie wykładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką, cukinie, pieczarki, całość oprószamy słodką, mieloną papryką. Rozkładamy plasterki szynki, posypujemy mozzarellą porozrywaną na małe kawałeczki, posypujemy listkami oregano i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy przez 20-25minut. Wyjmujemy i podajemy jeszcze gorącą :-)!

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz