niedziela, 21 września 2014

rogale z mlekiem kokosowym

Mam dziś dla Was propozycję nie do odrzucenia:-)! Dacie się skusić na kokosowe rogale?takie w sam raz na niedzielne śniadanie :)?? Jeśli tak to zapraszam po przepis :-).
Są pyszne, delikatne (nawet na drugi dzień), z wyczuwalnym smakiem kokosa i dużą ilością kruszonki. Polecam :)!

Drodzy Czytelnicy :-)! Mój przepis bierze udział w konkursie i tu chciałabym Was poprosić o pomoc. Jeśli uważacie , że przepis wart jest uwagi to może poświęcicie mi parę minut i zagłosujecie :-) ? TUTAJ PODAJĘ LINK
 


Składniki:
Ciasto:
*500g mąki pszennej
* 100g masła
* 3 żółtka
* 25g drożdży
*2/3 szklanki mleka kokosowego
* 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżeczka cukru
* ok. 150-200g mleczka kokosowego
* szczypta soli
Kruszonka:
* 65g cukru
*65g masła
* 130g mąki pszennej
Oraz:
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka

Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego (ale nie gorącego) mleczka kokosowego dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę w takiej ilości, żeby nas rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie 100 g masła topimy w małym garnuszku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche dodajemy do niego mleczko kokosowe w takiej ilości, żeby składniki się połączyły, wyrabiamy 5 minut i dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut (ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma być :)). Wyrobione ciasto formujemy w kule, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i każdą z osobna rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20x40 cm, tniemy na trójkąty i zwijamy od podstawy do wierzchołka (wierzchołek chowamy pod spód rogalika). Tak przygotowany rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W międzyczasie robimy kruszonkę: do miseczki wkładamy 65 g masła, 65 g cukru i 130 g mąki, składniki łączymy ze sobą tak aby powstała kruszonka. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka i smarujemy nim, po dwa razy, wyrośnięte rogaliki, następnie posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC, pieczemy ok. 20-30 min, aż rogaliki będą ładnie zarumienione. Studzimy na kratce.


6 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale! Piekne rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prze, prze, przepysznie! Zjadłabym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z mlekiem kokosowym jeszcze nie jadłam :) pysznie wyglądają, jeszcze ta kruszonka....

    OdpowiedzUsuń