niedziela, 30 czerwca 2013

Tarta z truskawkami i musem truskawkowym

Ciasto na konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy", także proszę trzymać kciuki :)!
Pomyślałam, że skoro ciasto ma zawierać bardzo odżywczy olej rzepakowy to dobrze było by stworzyć przepis na "zdrowe" ciasto, które będzie pozbawione mąki pszennej i białego cukru. Niestety w przepisie użyłam śmietany kremówki przez co nie mogę powiedzieć, że jest to "zdrowe" ciasto, ale miałam na nie pomysł i bez ubitej śmietany bym go nie zrealizowała...
A tarta jest pyszna! Chrupiący, kruchy spód z migdałami, truskawkowo-serowy mus z dodatkiem bitej śmietany i truskawki polane pyszną, gorzką czekoladą...nawet nie pomyślałam, że może wyjść taka pyszna, ponieważ nigdy nie byłam przekonana do ciast z mąki żytniej, a tu niespodzianka-są bardzo smaczne :)!
Tartę zdecydowanie polecam:)!

Przepis: mój.


Składniki:
Ciasto:
- 170g mąka żytnia*
- 40g drobno posiekanych migdałów
- 55 ml oleju rzepakowego + do wysmarowania formy*
- 1 jajko*
- 40g cukru trzcinowego*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mus truskawkowy:
- 300g truskawek*
- 125g twarożku kanapkowo-sernikowego lub mascarpone*
- 400ml śmietany kremówki 36%*
- 3 pełne łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżeczki do bitej śmietany (cukier trzcinowy musi być zmielony na puder, ja robię to za pomocą młynka do kawy)*
- 15g płatków migdałowych
- 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości wody

Oraz:
- kilkanaście truskawek*
- 40g gorzkiej czekolady*
- 2-3 łyżki mleka*  

* Produkty, których użyłam pochodzą od Polskich dostawców lub firm:
mąka-firma Melvit S.A.; olej rzepakowy-Kujawski; jajka, truskawki i mleko od zaprzyjaźnionego rolnika; cukier trzcinowy-firma Sante; twarożek sernikowo-kanapkowy "Mój ulubiony"-Wieluń; śmietanka 36%-Wieluń; czekolada-Wawel


Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC. Formę o średnicy 22cm wysmarować olejem rzepakowym.
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie wyłożyć nim formę. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Włożyć do piekarnika i piec 15min. Po tym czasie wyjąć, zdjąć obciążenie wraz z papierem i piec jeszcze przez 10-15min, do zarumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Mus truskawkowy: truskawki obrać ze szypułek, dokładnie umyć, przełożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu. Podgrzewać, aż trochę odparują, a następnie przetrzeć je przez sito (to co zostanie na sitku, wyrzucić). Do masy dodać twarożek, puder z cukru trzcinowego i płatki migdałowe. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, troszkę ostudzić i dodać do masy truskawkowo-twarożkowej. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając 3 łyżeczki pudru z cukru trzcinowego. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć. Małymi porcjami dodajemy ja do śmietany kremówki i delikatnie łączymy ze sobą.
Na ostudzone kruche ciasto wykładamy mus truskawkowy, wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy truskawkami. Mleko i czekoladę topimy w kąpieli wodnej, polewamy truskawki.


5 komentarzy:

  1. Śliczna tarta i super dodatek czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i po przepisie zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest smakowita :). Polecam wypróbowanie przepisu :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Oj faktycznie wygląda bosko :) A olej rzepakowy ma tyle zalet, że na tą bitą śmietanę można przymknąć oko ;) hihi. Olej nawet cholesterol obniża, więc co tam trochę śmietany :P

    OdpowiedzUsuń