wtorek, 19 lutego 2013

Baaaardzo spóźniony piernik staropolski

Najmocniej przepraszam, że nie było mnie tu aż tyle czasu...mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;-). Macierzyństwo trochę mnie pochłonęło, ale teraz już postaram się tu zaglądać i zamieszczać przepisy na smakowite wypieki :). 
Na początek obiecane jeszcze przed Świętami zdjęcia wyśmienitego piernika staropolskiego! Tak wiem, wiem - Święta już dawno się skończyły, ale może za rok ktoś skorzysta z przepisu :).
Czy Wy też chcecie już wiosnę?

Przepis znalazłam na Moich Wypiekach :)!




PIERNIK STAROPOLSKI
Przepis wg Lemnis-Vitry
Składniki:  
* pół kg miodu 
* 2 szklanki cukru (dałam 1 i 2/3) 
* 25 dag masła 
* 1 kg mąki pszennej 
* 3 jajka 
* 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
* pół szklanki mleka 
* pół łyżeczki soli 
* 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.
Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi [u Dorotuś dwie pełne szklanki] (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).

* mniej, jeśli przyprawa jest domowa





2 komentarze:

  1. Na piernik nigdy nie jest za późno, ja mogę jeść cały rok :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, że pierniki są przepyszne ;-).

      Usuń