Dziś przepis na ciasto dla wielbicieli białej czekolady i baaaardzo słodkich deserów! Niesamowicie słodkie, pyszne!...i ten rozpływający się w ustach krem... Polecam :-)!
Przepis pochodzi z książki: " Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów", z moim małymi zmianami.
Składniki:
Ciasto:
* 2 jajka
* 4 łyżki drobnego cukru (polecam ograniczenie się do 3 łyżek)
* 55g mąki pszennej
* 50g białej czekolady, stopionej
** moja uwaga: w przepisie nie ma proszku do pieczenia, jednak ja zalecałabym dodanie 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, bo mi wyszedł nieduży zakalec
Krem z białą czekoladą:
* 300ml gęstej kwaśnej śmietany
* 350g białej czekolady, połamanej na kawałki (ja dałam 300g)
* 250g serka mascarpone
Dekoracja:
* wiórki półsłodkiej lub białej czekolady
* kakao w proszku (do posypania)
Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć metalową łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopioną białą czekoladę, wymieszać. Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem o średnicy 20cm lekko wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę i piec 25min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, pozostawiając w formie (ja wyjęłam z formy i studziłam na kratce z obawy przed zaparowaniem ciasta, po ostudzeniu z powrotem umieściłam ciasto w formie).
Przygotować krem. Śmietanę przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Lekko przestudzić, po czym dodać kawałki białej czekolady i mieszać, aż się stopią, a masa będzie niemal zimna. Na koniec domieszać serek mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz.
Wyjąć ciasto z formy i przełożyć na talerz/tortownicę. Udekorować wiórkami czekolady i posypać kakao.
Już kilka razy miałam brać się za ten przepis, ale bałam się, że masa nie będzie się trzymać...więc tchórzyłam. Widzę, że u Ciebie wszystko pięknie wygląda, więc może w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Biała czekolada "spaja" tą masę. Polecam wypróbowanie, bo ciasto jest przepyszne i baardzo słodkie :).
UsuńPozdrawiam :)!
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje ;)
UsuńPrzepysznie wygląda i pięknie się prezentuje ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda niebiańsko pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńmożna wiedzieć jaka wielkość formy? bo wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńForma o średnicy 20cm. I jest pyszne, polecam wypróbowanie! :)
Usuńile czekolady..! I tak zjadłabym całe ;)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się ;)...biała czekolada jest przepyszna!
Usuńuwielbiam biała czekoladę ,ciasta jeszcze wprawdzie z nią nie próbowałam ale myślę że warto ;)
OdpowiedzUsuńTo polecam wypróbowanie, pyszne są ciasta z białą czekoladą :).
Usuńwypróbuje na pewno ;)
UsuńMniam! Smakowicie wygląda! A mi akurat chce się czegoś słodkiego... :)
OdpowiedzUsuńOj tym ciastem to można się 'zasłodzić' :), ale jest pyszne :)
Usuńwygląda baaardzo kusząco :) jestem ogromną fanką białej czekolady, więc pewnie spróbuję zrobić, mimo, że wielkim talentem kulinarnym nie jestem ;) a co powiesz o lodach o smaku białej czekolady, grycan ma takie, można dorzucić jako dekorację, czy to już będzie przesada? ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli jesteś też fanką bardzo słodkich ciast :). Uważam, że to ciasto już jest bardzo słodkie, więc raczej odradzałabym te lody :). Pozdrawiam serdecznie :)!
UsuńJaką konkretnie śmietanę użyć? Kwaśną czy słodką? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńKwaśną, przepraszam, zapomniałam napisać i nawet nie spostrzegłam :)
OdpowiedzUsuńczym mozna zastapic serek mascarpone? :)
OdpowiedzUsuńwydaję mi się, że można go zastąpić jakimś delikatnym serkiem śmietankowym np. Delfiko serek śmietankowy naturalny z firmy Starco.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)!
Robiłam to ciasto już 5 razy! Za każdym razem PYCHA!!! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)!
UsuńPozdrawiam serdecznie :)!
Mam taki przepis, ale ze śmietaną 30%. Która lepsza?
OdpowiedzUsuńWażne jest, żeby śmietana była gęsta. Jeśli śmietana będzie zbyt rzadka to ciasto może się nie udać. Polecam jednak gęstą śmietanę 18%.
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
czy ciasto należy przekroić i przełożyć masą czy masa idzie tylko na wierzch? Może banalne pytanie, ale jakoś nie doczytałam się tego :)
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania, też się nad tym zastanawiam!:)
UsuńMasa idzie tylko na wierzch, nie kroimy ciasta na pół :).
Usuń