niedziela, 7 października 2012

Brownies czy mocno czekoladowe ciasto?

Chciałam stworzyć mocno czekoladowego zakalca, ale niepotrzebnie dodałam odrobinę proszku do pieczenia i zbyt długo trzymałam je w piekarniku ;-)...w konsekwencji czego wyszło mi mocno czekoladowe, dość twarde ciasto, które i tak strasznie mi smakowało :), Mąż też był zachwycony, więc moja praca nie poszła na marne :). Polecam czekoladożercom ;-)!


Składniki:
Na ciasto:
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60%)
* 160g masła
* 180g cukru
* 250g mąki
* 5 jaj
* cukier waniliowy
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
* 250g seka mascarpone
* 200g serka kremowego
* 30g cukru pudru 
* wiśnie (wg uznania, u mnie ze słoika)
* kilka kropel soku z cytryny

Masło i czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę rozpuszczoną z masłem, dokładnie rozmieszać. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy: 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200ºC przez ok. 20-30min. Ciasto studzimy na kratce.
Składniki na krem dokładnie łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Dekorujemy kremem ciasto i układamy na nim wiśnie.



3 komentarze:

  1. o no nie.. nie chcesz zakalaca - bach! Zakalec, a jak się chce to nigdy nie wyjdzie, co nie?
    Wygląda pysznie, zjadłabym, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń