Składniki:
Na ciasto:
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60%)
* 160g masła
* 180g cukru
* 250g mąki
* 5 jaj
* cukier waniliowy
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
* 250g seka mascarpone
* 200g serka kremowego
* 30g cukru pudru
* wiśnie (wg uznania, u mnie ze słoika)
* kilka kropel soku z cytryny
Masło i czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę rozpuszczoną z masłem, dokładnie rozmieszać. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy: 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200ºC przez ok. 20-30min. Ciasto studzimy na kratce.
Składniki na krem dokładnie łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Dekorujemy kremem ciasto i układamy na nim wiśnie.
Smakowite ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńoj tak, meeeega czekoladowe ;]
OdpowiedzUsuńo no nie.. nie chcesz zakalaca - bach! Zakalec, a jak się chce to nigdy nie wyjdzie, co nie?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zjadłabym, oj zjadłabym :)