niedziela, 5 sierpnia 2012

Włoskie ciasteczka migdałowe

Bardzo, bardzo słodkie ciasteczka :), jak dla mnie - zbyt słodkie, ale dobre ;), po prostu nie da się ich zbyt dużo zjeść :-).
Przepis znalazłam tutaj i pozwolę sobie zacytować :) :

Składniki na około 40 ciastek:
* 3 białka
* 300g zmielonych migdałów
* 300g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
* 1 łyżka miodu lub golden syrupu
* nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płataki migdałów itp.

Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz