sobota, 11 sierpnia 2012

Babka waniliowa

Coś za mną "chodziło" ...postanowiłam upiec babkę waniliową...i okazało się, że tego mi było trzeba ;-). Pyszna, niezwykle puszysta i mocno śmietankowa (śmietankowa, bo ja zamiast aromatu i budyniu waniliowego użyłam śmietankowego).

Przepis znalazłam na tej stronie, ale zauważyłam, że jest już on z bloga usunięty (przepis czekał już baaardzo długo na wykonanie, a szkoda...).

Składniki:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* kilka kropel ekstraktu z wanilii/ aromatu waniliowego
* 200g miękkiego masła
* 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150g mąki pszennej
* cukier puder do oprószenia

Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii do białości, na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło, miksując do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, a następnie wmieszać do masy łyżką albo na niskich obrotach miksera. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 170°C (160°C z termoobiegiem) przez 40-45min. do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



2 komentarze: