poniedziałek, 15 września 2014

Chleb dyniowy

Cóż moja rodzina powoli zaczyna mieć dość dyni, a ja się przecież dopiero rozkręcam ;). Marzą mi się jeszcze bułeczki dyniowe, ciasto drożdżowe z dynią, kruche ciasteczka z dynią, itd...Ale nie ma co narzekać dynia to bomba witaminowa drodzy Państwo! Ten owoc jest bogaty w witaminy: A, C, E, PP, B1 i B2, żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, beta-karoten. Dynia świetnie wpływa na cerę, przyspiesza przemianę materii, jest lekkostrawna, świetnie wpływa na układ pokarmowy. Po prostu warto ją jeść :)! Dlatego dzisiaj przepis na chlebek dyniowy. Zapraszam serdecznie :)!

Składniki:
* 250g mąki pszennej razowej typ 2000
* 150g mąki pszennej
* 200g dyni startej na tarce na grubych oczkach
* 100g otrębów owsianych
* 1/4 szklanki pestek dyni
*1/4 szklanki ziaren słonecznika + ok. 2 łyżek do posypania
* 1 łyżeczka soli, z lekkim czubkiem
* 2 łyżki oliwy
* 200 ml ciepłej wody
* 50 ml ciepłego mleka
* 30g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* mleko do posmarowania chleba

Z drożdży, mleka, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pszenną razową, startą dynię, otręby owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól, ocet i chilli, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Gdy nasz rozczyn odpowiednio urośnie dodajemy go do reszty składników. Dodajemy wodę, oliwę i łączymy składniki. Ciasto powinno być dość kleiste, jeśli będzie zbyt suche możemy dodać jeszcze trochę ciepłego mleka.Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. Następnie wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 20-30min. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Chlebek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180ºC i pieczemy jeszcze przez 45-60min. Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu chlebek od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

 
 
 
 


3 komentarze: