środa, 22 czerwca 2016

Żeberka pieczone z czereśniami

Pyszne połączenia mięsa i owoców :).


Składniki:
* ok. 1kg żeberek

Marynata:
* 100g czereśni, przepołowionych i pozbawionych pestek
* 1 łyżeczka rozmarynu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* szczypta papryki ostrej
* 1/2 łyżeczka kardamonu
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 małe ząbki czosnku
* sól i pieprz, do smaku

Glazurowana marchewka:
* pęczek młodej marchewki
* 1 łyżka miodu
* 1 czubata łyżka masła
* po szczypcie soli i pieprzu
* woda 

Żeberka myjemy i osuszamy.
Marynata: Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce (takiej, do której zmieszczą się też żeberka), dodajemy żeberka i dokładnie nacieramy je marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z marynatą, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Pieczemy przez ok. 1godzinę i 30minut, co jakiś czas (ok.4-6 razy) przewracając mięso i polewając je sokami, które puściło mięso. Wyjmujemy z piekarnika.
Sos: Z marynaty i soku, które puściło mięso możemy zrobić sos: zlewamy wszystko do rondelka i redukujemy na wolnym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
Glazurowana marchewka: Marchewkę myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki. Na patelni topimy masło na wolnym ogniu razem z miodem, gdy się połączą dodajemy marchewki i zalewamy je wodą. Wody wlewamy tyle, żeby do połowy zakrywała marchewki. Dusimy pod przykryciem (możemy zostawić ją delikatnie uchyloną, żeby woda szybciej odparowała) co jakiś czas mieszając. Dusimy przez ok. 20-30minut, aż marchewki będą miękkie i pokryte maślano-miodową glazurą. Podajemy z żeberkami.





1 komentarz: