wtorek, 16 lipca 2013

Sernik z dodatkiem jogurtu greckiego

Strasznie ubolewam nad tym, że tak rzadko mam czas dodać jakiś przepis i tak rzadko mogę sobie pozwolić na odwiedziny na innych blogach... Brakuje mi doby, co zrobić żeby ją wydłużyć chociaż o dwa razy  ;)?

Niedawno upiekłam sernik... Miałam w lodówce jogurt grecki i pomyślałam: "a może by tak dodać go do sernika" :)... Wyszedł pyszny, rozpływający się w ustach...! Polecam :)!
Składniki:
Kruchy spód: 
* 170g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 40g cukru pudru
* 40 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej)
* szczypta soli
* 2 jajka, małe
* 40g masła, zimnego
Masa serowa: 
* 1kg serka kremowego (u mnie „Mój Ulubiony” z Wielunia)
* 250ml jogurtu greckiego
* 2 płaskie łyżki mąki pszennej
* 160g cukru
* 2 żółtka
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wierzch: 
* 250g serka mascarpone
* 45g białej czekolady

Dno formy o średnicy 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kruchy spód: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i masło umieścić w misie, masło rozetrzeć palcami łącząc je z pozostałymi składnikami, dodać jajka i białą czekoladę, zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód formy. Wstawić do piekarnika i piec 15-20min do zarumienienia. Wyjąć, ostudzić.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C.
Formę z kruchym ciastem obłożyć bardzo szczelnie folią aluminiową, tak żeby do ciasta nie dostała się woda (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Przygotować drugą, większą blaszkę (do której wstawimy formę z sernikiem).
Masa serowa: Ser umieścić w misie miksera i utrzeć na gładką masę, ser należy ucierać krótko, żeby nie napowietrzać masy. Dodać pozostałe składniki i miksować tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Formę z ciastem wstawić do większej blaszki i włożyć do piekarnika. Do większej blaszki nalać gorącej wody tak aby sięgała do ½ wysokości tortownicy. Ciasto piec 30min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godz. Jeżeli ciasto zacznie się rumienić należy przykryć je folią aluminiową. Aby sprawdzić czy sernik jest gotowy należy sprawdzić czy po dotknięciu sernika na środku masa „sprężynuje” jeśli tak należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia (po godzinie można uchylić piekarnik, żeby szybciej stygł).
Po wyjęciu sernika z piekarnika należy przygotować wierzch: czekoladę stopić, lekko ostudzić i połączyć z serkiem mascarpone. Rozłożyć równomiernie na wierzchu sernika. Sernik należy wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

5 komentarzy:

  1. doskonale wygląda Twój sernik, jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój serniczek wygląda tak lekko że z wielką przyjemnością cały bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, taki puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wielką, przeogromną ochotę na sernik :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam ten serniczek :). On rozpływa się w ustach :).

      Usuń