poniedziałek, 25 lutego 2013

Rogaliki z nadzieniem jagodowo-czekoladowym

Kiedyś znalazłam tutaj przepis na rogaliki na maślance. Wyglądały idealnie :). Zainspirowana postanowiłam zrobić swoje rogaliki  z dodatkiem maślanki :). Moja wersja jest na słodko, z nadzieniem jagodowo-czekoladowym. Wyszło pysznie! Polecam :-)!


Składniki (ok. 32 sztuki):
* 700g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru
* szczypta soli
* 200 ml maślanki
* 200ml mleka
* 7 g suszonych drożdży
* 2 żółtka
* 4 łyżki masła
* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików
Nadzienie:
* 240g czekolady (dałam 140g gorzkiej i 100g mlecznej, wydaje mi się że z samą czekoladą mleczną rogaliki byłby za słodkie)
* 130g jagód (użyłam mrożonych)
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Mleko i maślankę podgrzać tak, aby były letnie, wsypać drożdże i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka i wlać mleko z maślanką i drożdżami. Połączyć ze sobą składniki (na początku ciasto będzie klejące, takie ma być:)), gdy wszystko ładnie się połączy wlać masło i zagniatać ok. 8-10minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
W tym czasie przygotować nadzienie: jagody włożyć do garnuszka i podgrzewać do odparowania wody. Najlepiej je cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, dodać jagody i cukier i dobrze rozmieszać.Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować jedną część na okrąg, ponacinać i rozłożyć nadzienie-po jednej czubatej łyżeczce na rogalik. Zwinąć i uformować rogalik.
Analogicznie postąpić z resztą ciasta. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 5-10min. Rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić po piekarnika i piec ok. 20-25min, do zarumienienia. Studzić na kratce.

9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! Ciekawe jak smakowałyby z nadzieniem nugatowym. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nadzienie nugatowe jak najbardziej by do nich pasowało :)

      Usuń
  2. i jak ci jest jako mama?;)
    Rogaliki 1sza klasa! Zjadłabym ci z chęcią kilka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że pytasz :). Na początku było troszkę trudno, bo dziecko przewraca jednak życie o 360º ;), ale teraz jestem strasznie szczęśliwą mamą i uważam, że dziecko to najwspanialszy cud świata:)! Cudownie jest patrzeć na to jak się rozwija i każdego dnia zaskakuje jakąś kolejną zdobytą umiejętnością:).
      A rogalikami bardzo chętnie bym poczęstowała :)!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zaglądałam:). Muszą być smakowite z takim kremem czekoladowo-bananowym !

      Usuń