czwartek, 25 października 2012

Orzechowe kulki

Pyszne, małe słodkości :)! Może zdjęcie zbytnio nie zachęca, ale przepis jest naprawdę warty wypróbowania! Popełniłam błąd, że polałam kuleczki białą czekoladą...jednak zdecydowanie lepiej wyglądałby obtoczone w cukrze pudrze lub w zmielonych orzeszkach :).

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki (ok. 20 sztuk):
* 1/2 szklanki zmielonych na pył orzechów włoskich lub laskowych (ok. 60g)
* 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka
* 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
* 1 szklanka pełnego mleka w proszku
* 1/3 szklanki cukru pudru

Orzechy zmielić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając ok. 3min, do przyrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Płatki kukurydziane zmielić lub pokruszyć na proszek. Zmiksować masło, ostudzone orzechy i cukier puder. Dodać płatki śniadaniowe i mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić kuleczki, schłodzić. Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao lub w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz: