niedziela, 16 września 2012

Przepis na Wiewiórkę...bo w powietrzu czuć już jesień

Dzisiaj przepis na ciasto, które kojarzy mi się z jesienią...długimi wieczorami, gorącą herbatą, ciepłym kocem...i na osłodę tych coraz zimniejszych i szarych dni proponuję Wiewiórkę :)... Ciasto wilgotne dzięki jabłkom znajdującym się w cieście, aromatyczne dzięki obecności cynamonu, a smaku ciasta dopełniają orzechy... Zdecydowanie polecam :)!

Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2/3 szklanki oleju
* szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
* 4-5 jabłek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier małymi porcjami, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej i dalej ubijać (lepiej wymieszać drewnianą łyżką). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33x22 cm), piec ok. 45-55 minut w temp. 165ºC, do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, takie typowo jesienne. :) Uwielbiam te aromaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja uwielbiam takie jesienne wypieki ! :)

    OdpowiedzUsuń