piątek, 21 września 2012

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Tak, wiem że większość zamieszczonych przeze mnie przepisów pochodzi stamtąd, ale cóż ja poradzę, że wszystkie wypieki Dorotuś tak pięknie się prezentują, że nie mogę się oprzeć próbowaniu jej przepisów :).


Składniki:
* 100g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* 100g cukru
* 7 łyżek mąki (więcej niż płaskich)
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g zmielonych orzechów laskowych
* 1 łyżeczka kakao
* 100g masła
* szczypta soli

Masło stopić w garnuszku, przechłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać. Piec w keksówce lub formie na babkę w temp. 175ºC przez ok. 40-45 min, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić, polać polewą czekoladową. Można przyozdobić orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe, przepyszne ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. babka pierwsza klasa :) aż nabrałam ochotę na czekoladę przez Tę polewę

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię czerpać przepisy z tego źródła:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń