piątek, 17 czerwca 2016

Dżem truskawkowo-jabłkowy

A ja taki dżemik sobie zrobiłam ;). Jak dla mnie ma idealną słodycz, ale zawsze warto samemu próbować i dosłodzić według własnego uznania :).


Składniki:
* 1,5 kg truskawek, pozbawionych szczypułek i dokładnie umytych
* 500g jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
* 300g cukru lub do smaku
* 4 łyżki soku z cytryny
* kawałek laski cynamony (długość ok. 2cm)
* 3 płaskie łyżeczki masła ( żeby dżem się nie pienił)

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na minimalna i gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy, chowamy do lodówki. Następnego dnia, znów zagotowujemy, gotujemy przez 1godzinę, wyłączamy, studzimy i chowamy do lodówki. 3-go dnia postępujemy tak samo. Podczas gotowania dżem musimy często go mieszać, żeby nam się nie przypalił. Jeśli nie mamy czasu na 3-dniowe gotowanie dżemu możemy go zrobić w ciągu jednego dnia gotując przez około 3 godziny, ale smaczniejsza wersja jest ta wymagająca 3dniowego gotowania :). Gotowy, dżem powinien być gęsty (warto pamiętać, że dżem ostudzony będzie bardziej gęsty niż ten świeżo zdjęty z ognia).
Do piekarnika nagrzanego do 100st. C wkładamy słoiczki i wyparzamy je przez 10-15minut. Wyjmujemy i nalewamy do nich gorący dżem, zakręcamy słoiczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz