poniedziałek, 3 października 2016

Czekoladowe ciasto dyniowe, bezglutenowe

Ciasto dla wielbicieli czekolady <3...bezglutenowe, można zrobić wersję bez laktozy, jeśli użyjemy czekolady jej pozbawionej. Jest pyszne, pachnące czekoladą i malinami! Polecam :).


Składniki:
* 4 duże jajka
* 100g puree z dyni
* 170g cukru
* 5 łyżek kakao
* 100g migdałów, zmielonych
* 120g wiórków kokosowych, zmielonych
* 100g gorzkiej czekolady, roztopionej nad kapielą wodną
* garść malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
* 3 kostki gorzkiej czekolady, stopionej (do dekoracji, po upieczeniu)

W misce łączymy: kakao, zmielone migdały, zmielone wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce umieszczamy cukier i jajka - ubijamy na puszystą masę. Dodajemy dynię oraz stopioną gorzką czekoladę, krótko mkiksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy suche składniki i łączymy delikatnie za pomocą szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do formy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu ciasta rozkładamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st. C i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy stopioną gorzką czekoladą.






Inspiracja z tej strony.

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda jak marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Jeśli chcesz zwiększyć ilość odwiedzin swojego bloga oraz pozyskać nowych fanów, to serdecznie zapraszamy do dodania swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Dołącz do nas, a nie pożałujesz :) http://www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń