sobota, 3 września 2016

Śmietankowe naleśniki, bezglutenowe

Delikatne w smaku, dobrze się smażą, świetnie smakują :). Moja córka je uwiebia! Mam nadzieję, że i Wam posmakują :). Zapraszam po przepis.


Składniki:
* 100g śmietany kremówki 30%
* 200g mleka kokosowego
* 1 łyżka cukru
* 15g mąki ziemniaczanej
* 60g mąki ryżowej
* 60g mąki kukurydzianej
* 2 jajka
* 25g oleju / stopionego masła klarowanego
* olej do smażenia

Wszystkie składniki umieszamy w misce i łączymy mikserem lub za pomocą trzepaczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub bez jego użycia, do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy. Podajemy z dżemem, bitą śmietaną i owocami - tak jak lubimy najbardziej :).
UWAGA: Przed każdym nalewaniem ciasta na patelnie, ciasto musimy wymieszać.


2 komentarze: