wtorek, 6 września 2016

Puszyste racuszki z jabłkami, bezglutenowe

Moje racuchy pachną już jesienią - jabłka z cynamonem zawsze kojarzą mi się z chłodnymi już porankami... Moje racuszki nie mają w swym składzie drożdży, lecz są puszyste dzięki sodzie oczyszczonej. Dzięki przesmażonym jabłkom wilgotne i niezwykle smaczne :)! Polecam :)!


Składniki:
porcja dla 2-3 osób
* 50g mąki ryżowej
* 50g mąki kukurydzianej
* 10g mąki ziemniaczanej
* 150g jogurtu naturalnego
* 2 jajka
* 15g masła, roztopionego
* 1/2 łyżczeki sody oczyszczonej
* olej lub masło klarowane do smażenia

Oraz:
*  2  średnie jabłka, kruche i słodkie
* 2 łyżeczki miodu
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* 1/4 szklanki wody

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w kosteczkę. Wkładmy je do rondelka, dodajemy miód, cynamon i wodę, smażymy razem przez ok 5-8 minut, aż część wody odparuje, a jabłka delikatnie się rozpadną. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia. Na sam koniec dodajemy podsmażone jabłka, całość miszamy do połączenia.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju na niewielkim ogniu, z jednej i drugiej strony do zezłocenia. 1 placuszek to 1 łyżka ciasta.
UWAGA: Przed każdym nalewaniem ciasta na patelnie, ciasto musimy wymieszać.




2 komentarze:

  1. Jakie słoneczne placuszki, muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, takie też są :)...szczerze polecam :)!

      Usuń