środa, 15 czerwca 2016

Tort czekoladowy z kremem i owocami, bezglutenowy

Torcik jest przepyszny! Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze połączenie ich z kremem i truskawkami...zakochać się można :)!


Przepis stąd, z moimi zmianami.


Składniki:
Ciasto:
* 50g mąki ryżowej
* 40g mąki ziemniaczanej
* 60g mąki migdałowej
* 60g kakao
* 200g cukru
* 4 jajka
* 100ml oleju
* 100ml mleka
* 70g jogurtu naturalnego
* 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Owoce w żelu:
* 200g truskawek
* 50g jagód
* 1/4 szklanki cukru lub do smaku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny namoczone w 2 łyżkach zimnej wody

Krem:
* 200-220g śmietanki kokosowej, schłodzonej przez minimum 24 godziny
* 250g serka mascarpone
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody


Ciasto: W jednej misce mieszamy: wszystkie mąki, kakao i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wkładamy jajka i cukier - roztrzepujemy do połączenia. Dodajemy olej, mleko oraz jogurt naturalny - mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy mąki i mieszamy do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175st. C, i pieczemy przez ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć do miseczki, odłożyć na później. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Owoce w żelu: Owoce umieszczamy w rondelku wraz z cukrem i podgrzewamy, aż puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy p
sokiem z cytryny, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Należy uważać, żeby nasze owoce w żelu nie stężały zbyt mocno, bądź też żeby nie były zbyt rzadkie, bo wszystko nam spłynie z tortu.

Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę kokosową, kremówkę i cukier puder umieścić w jednym naczyniu i ubić do otrzymania gęstego kremu. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie połączyć.

Wykonanie
Jeden z blatów tortu kładziemy na paterze. Na niego wykładamy połowę kremu, następnie kilka łyżek owoców w żelu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą kremu i kilkoma łyżkami owoców w żelu. Na górę wysypać czekoladowe okruchy, ozdobić owocami.
Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz