poniedziałek, 13 czerwca 2016

Biszkopt z musem jogurtowym i galaretką, bezglutenowy

Przepisem zauroczyła mnie Dorotuś, ale jak wiadomo w wersji z glutenem nie zjem ;), więc przepis trochę zmodyfikowałam i mogłam się cieszyć przepysznym, rozpływającym się w ustach ciastem :)! Naprawdę warto go spróbować;).


Składniki:
Biszkopt:
* 4 jajka
* 100g cukru
* 90g mąki z orzechów włoskich
* 35g mąki ziemniaczanej
* szczypta soli

Mus jogurtowy:
* 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
* 500g jogurtu naturalnego, gęstego
* 80g cukru pudru
* 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasiona z 1/2 laski wanilii
* 18g żelatyny w proszku
* 70ml wody

Poncz:
* 1/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny

Owoce w galaretce:
* 250g owoców ( truskawki, jagody, wiśnie)
* 1-2 łyżki cukru (lub do smaku)
* 2 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżeczki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody

Biszkopt: W jednej misce wymieszać obie mąki. W drugiej ubić białka ze szczyptą soli, gdy będą już prawie ubite, zacząć partiami dodawać cukier - łyżka po łyżce - miksując do rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodać wymieszane mąki i delikatnie połączyć za pomocą szpatułki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) o średnicy 23cm, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st. C i pieczemy przez 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka", wyjmujemy i studzimy.

Mus jogurtowy: Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać 70 ml wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Wystudzony jogurt wymieszać z resztą jogurtu.
Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić. Do ubitej śmietany dodać jogurt, na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką aż do połączenia. 

Owoce w galaretce: Owoce umieszczamy w rondelku wraz z cukrem i sokiem z cytryny, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy.

Wykonanie: Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową, równamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby mus stężał. Wyjmujemy, zalewamy przygotowanymi owocami w galaretce i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby całość dokładnie stężała.
Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz